ظریف، عبدالعلی‌زاده و شریف زادگان عضو شورای‌عالی آمایش سرزمین شدند «حسین ذوالفقاری» دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر شد سخنگوی شورای نگهبان: انتخابات شورا‌ها درصورت عدم اصلاح قانون توسط مجلس سال آینده برگزار می‌شود موافقت نماینده ولی‌فقیه با مطالبات مولوی حسین‌زهی تست موفق آمیز جدیدترین تسلیحات و موشک‌ها در رزمایش ارتش رزمایش امنیتی تهاجمی و متحرک نزاجا پایان یافت دبیر ستاد امر به معروف: سند جامع «امر به معروف» در انتظار تصویب مجمع تشخیص مصلحت است سرلشکر باقری: ایران در رزمایش بین المللی دریایی پاکستان شرکت خواهد کرد پزشکیان: وزیر نیرو گفت اگر دو ساعت خاموشی بدهیم، مشکل حل می‌شود، اما محاسبه درست نبود انهدام شبکه تکفیری ـ سلفی در سرپل‌ذهاب سرلشکر باقری: ایران و‌ پاکستان برای تبدیل مرز‌ها به کانون دوستی تلاش می‌کنند سرپرست فرمانداری کرج منصوب شد رهبر انقلاب: شهیدان رازینی و مقیسه مستوجب پاداش الهی و شهادت در راه خدا شدند اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر دو قاضی شهید سردار رادان: شناسایی و دستگیری عوامل ترور قضات در دستور کار است

موافقت مجلس با تشکیل وزارتخانه ای جدید/ مخالفین: دولت در پی تامین هزینه‌های انتخاباتی‌ است

صبح امروز نمایندگان مجلس به طرح تشکیل وزارتخانه تجارت و خدمات بازرگانی رای مثبت دادند.
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۸ - ۰۳ مهر ۱۳۹۸ - 2019 September 25
کد خبر: ۲۳۲۶۲

به گزارش راهبرد معاصر؛ چندی است که در محافل سیاسی و راهروهای مجلس سخن از تشکیل وزارتخانه ای جدید به نام وزارت بازرگانی به میان آمده است.

 

نمایندگان مجلس صبح امروز و در راستای تحقق وزارتخانه ای جدید به طرح تاسیس وزارتخانه تجارت و خدمات بازرگانی با ۱۳۲ رای موافق، موافقت نمودند. ۷۸ نفر نیز به طرح یاد شده رای مخالفت دادند.

 

هنگام و پیش از رای گیری، نمایندگان مخالف این طرح با فریادهای دو دو مخالفت خود را با تشکیل وزارت بازرگانی اعلام می کردند.

 

حجت‌الاسلام سیدناصر موسوی‌لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (چهارشنبه3 مهر 98) در مخالفت با تشکیل وزارت بازرگانی گفت: وقتی نمی‌توانیم دولت را به سمت کوچک سازی هدایت کنیم باید به سمت چابک سازی آن برویم.

 

وی افزود: نباید اشتباه بزرگتری را تحت عنوان ایجاد وزارتخانه جدید مرتکب شویم.

 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: تشکیل وزارت بازرگانی یعنی تشکیل وزارت واردات و تیشه به ریشه تولید زدن؛ تشکیل وزارت بازرگانی یعنی تشکیل وزارت رانت و فساد.

 

موسوی‌لارگانی خاطرنشان کرد: در سال رونق تولید دولت به جای حمایت از تولید کنندگان با تشکیل وزارت بازرگانی به دنبال حمایت از وارد کنندگان است و نباید این اشتباه را بکنیم چرا که با این کار تولید نیم بند فعلی هم متوقف خواهد شد و قطعا تشکیل این وزارتخانه کاری ابتر است.

 

وی گفت:‌در شرایط اقتصادی فعلی که دولت برای واردات دارای مشکلاتی است عقلا منافعی برای تشکیل این وزارتخانه وجود ندارد.

 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود:تنظیم بازار و مدیریت محصولات کشاورزی با تشکیل وزارت بازرگانی ایجاد نگرانی کرده و بر آن خواهد افزود.

 

موسوی‌لارگانی  گفت: از دست رفتن دستاوردهای خودکفایی در محصولات کشاورزی قطعا باعث نابودی این بخش خواهد شد.

 

وی افزود: تشکیل وزارت بازرگانی کارکردهای انتخاباتی دارد و قرار است دولت هزینه‌های انتخاباتی‌اش را از طریق مافیای واردات تامین کند.

 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت:‌ ماه‌هاست که دولت و رئیس‌جمهور عنوان می‌کند اگر وزارت بازرگانی تشکیل شود مشکلات کشور ظرف یک هفته حل خواهد شد در حالی که قطعا با جابجایی یک تابلو مشکلات حل نخواهد شد. این در حالی است که وزیر صنعت هم اکنون هم صنعت را نابود کرده هم تجارت را.

 

موسوی‌لارگانی گفت: تشکیل وزارت بازرگانی مغایر با برنامه ششم توسعه است.

 

وی افزود:‌در حالی که رئیس‌جمهور عدم کارایی دولت را به نبود وزارت بازرگانی مرتبط می‌داند باید بدانیم که تشکیل این وزارتخانه کاری اشتباه است.

 

هادی قوامی در موافقت با کلیات این طرح بیان کرد: با ادغام وزارت صنعت و بازرگانی با یکدیگر و تشکیل وزارت صنعت، معدن و تجارت یک  وزارت خانه بزرگ و سنگین ایجاد شده است که چابکی لازم را ندارد. محور کنونی این وزارت خانه حمایت از تولید و تولید کننده است و عنصر مصرف کننده فراموش شده است. وزارت بازرگانی سابق تنظیم بازار، کنترل قیمت و حمایت از مصرف کننده را بر عهده داشت اما اکنون با تشکیل وزارت صمت این موضوع به فراموشی سپرده شده است. باید با تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی قیمت‌ها در بازار توسط یک وزارت فرابخشی کنترل شود. اعمال سیاست‌های تجاری واحد برای کلیه بخش‌های اقتصادی و تنظیم معادله تجاری کشور از جمله وظایفی است که این وزارت خانه می‌تواند در آن نقش آفرین باشد.

 

سید محمد حسینی در مخالفت با کلیات این طرح بیان کرد: در قانون مدیریت خدمات کشوری در فصل چهارم شرایط تشکیل یک وزارت خانه شرح داده شده است که با شرایط فعلی کشور که درآمدهای کشور کاهش یافته است مطابقت ندارد.  در تمام دنیا سیاست گذاری در حوزه تجارت و صنعت در یک وزارت خانه انجام می‌شود. اگر ما نمی‌توانیم سیاست گذاری دقیقی در تنظیم بازار اعمال کنیم نباید عدم توانمندی خود را با تشکیل ساختار سازمانی جدید توجیه کنیم.

 

محمد قسیم عثمانی در موافقت با کلیات این طرح بیان کرد: بخش صنعت و بخش تجارت دو وظیفه هستند که با یکدیگر قابل جمع نبوده و نمی‌توان این دو وظیفه را به یک وزیر سپرد و انتظار داشت تا تعادل را حفظ کند. یکی از آثار ادغام وزارت صنعت و بازرگانی با یکدیگر بی سرو سامانی است که امروز در بازار تولید و توزیع دیده می‌شود. اصولا بخش تولید و تجارت دو تخصص متفاوت هستند که یک فرد نمی‌تواند هر دو تخصص را با هم داشته باشد در تمام دنیا نیز بخش تولید از بخش بازرگانی جدا است.

 

سید تقی کبیری در مخالفت با کلیات این طرح بیان کرد: این طرح در طول سال‌های گذشته چندین بار در مجلس مطرح شده است اما رای نیاورده است. تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی حدود دو هزار میلیارد تومان هزینه دارد و دولت در وضعیت برای پرداخت پاداش و حقوق با مشکل رو به رو است چگونه می‌تواند این هزینه را تامین کند. این کار باعث افزایش حجم دولت شده که با چابک سازی آن مغایرت دارد.

 

احمد علی کیخا در موافقت با کلیات این طرح بیان کرد: اکنون بخش بازرگانی و بازار در کشور متولی ندارد ما نیاز به یکپارچگی در امور و مدیریت واحدها داریم و در بخش بازرگانی نیز امروز جای تخصص خالی است پاسخگوی مشخصی اکنون در این بخش وجود ندارد و نظام بازار شفاف نیست با تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی این موضوع سامان داده می‌شود.

 

علی ابراهیمی به عنوان سخنگوی کمیسیون کشاورزی که با کلیات این طرح مخالف بوده است بیان کرد: نظر کمیسیون کشاورزی مخالفت با تشکیل این وزارت خانه بوده است در گام اول محصولات کشاورزی به دلیل تاثیر پذیری از شرایط جوی و هم در بعد تجارت نظیر نوسانات قیمت و مدت زمان ترخیص کالا با سایر محصولات متفاوت است و حتما باید در یک دستگاه تخصصی که وزارت جهاد کشاورزی  است در خصوص آن تصمیم گیری شود. از سوی دیگر ما قبلا وزارت بازرگانی داشته‌ایم آیا توانست این وزارت تولید کالا و توزیع آن را مدیریت کنند. در آن زمان نیز ما شاهد تشکیل صف‌های طولانی و فضای خجالت آور در توزیع برخی از کالاها با قیمت ارزان تر بودیم مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی  با تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی مخالف است. مشکل فعلی کشور  ایجاد شبکه توزیع توسط دولت نیست بلکه مشکل قیمت‌ها و ارز یارانه‌ای است. تا زمانی که قیمت‌ها غیر واقعی باشد هر گاه قصد توزیع کالای ارزان تر از بازار داشته ‌باشیم با مشکل رو به رو می‌شویم. ایجاد و احیای وزارت تجارت و بازرگانی برداشتن یک گام به عقب است و مملکت آزمایشگاه نیست  بلکه ما باید کشورهای توسعه یافته را الگو قرار دهیم.

 

محمد حسین فرهنگی به عنوان سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید که با کلیات این طرح مخالف بوده است بیان کرد:  این کمیسیون نیز مانند کمیسیون کشاورزی کلیات این طرح را رد کرده است و یکی از دلایل آن مغایرت با قانون برنامه است از سوی دیگر با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نیز مغایرت دارد  و هزینه کشور را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر با چابک سازی نظام اداری هم مخالف است نمی‌دانم چرا عده‌ای اصرار دارند تجربه‌های تلخ گذشته تکرار شود.

ارسال نظر
آخرین اخبار